h

‘Leren en genieten van kunst, cultuur en erfgoed moet voor iedereen bereikbaar en betaalbaar zijn’

20 maart 2019

‘Leren en genieten van kunst, cultuur en erfgoed moet voor iedereen bereikbaar en betaalbaar zijn’

Foto: Anouk Pross

Namens de SP deed onze nummer vijf op de lijst Iris van de Kolk afgelopen donderdag mee aan het verkiezingsdebat van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Iris vroeg onder meer aandacht voor de rol van de provincie bij erfgoed en kunst- en cultuuronderwijs. Door meer te investeren wil Iris dit vooral voor jongeren, ouderen en inwoners van de dorpen en buitengebieden beter bereikbaar maken.

Met de vele verschillende landschappen, de 228 molens, de vele landgoederen en buitenplaatsen en de historische steden heeft  Zuid-Holland een eigen karakter, is het een aantrekkelijk woongebied en heeft het veel te bieden voor toeristen en dagjesmensen. Mede dankzij de SP heeft de provincie de afgelopen jaren al veel in erfgoed geïnvesteerd.

Iris wil daarbij niet alleen aandacht voor de grote, bekende toeristische trekpleisters, maar ook voor kleinere en lokale monumenten én voor de ‘infrastructuur’ voor kunst- en cultuuronderwijs. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om bibliotheken en zalen waar mensen kunnen leren en genieten van kunst en cultuur. Door te kijken, te luisteren of zelf te doen.

‘Lessen in literatuur, theater, media of erfgoed zijn niet alleen leuk, maar ook belangrijk', aldus Iris. Cultuuronderwijs helpt kinderen en jongeren om zich te ontwikkelen tot kritische, zelfbewuste inwoners van Zuid-Holland. Kunst, cultuur en erfgoed zorgen ook voor historisch besef. Een samenleving met sterk historisch besef is een sterke samenleving, met een gedeelde gezamenlijke identiteit.’

Molens
Veel aandacht was er tijdens het debat afgelopen donderdag ook voor de Zuid-Hollandse molens. Dankzij de SP doet de provincie hier al heel veel voor. Zo heeft Zuid-Holland dankzij de inzet van SP-gedeputeerde Rik Janssen als enige provincie een regeling voor groot onderhoud aan molens.

In de praktijk zijn er echter nog wel problemen. Vooral het vinden van aanvullende financiering is vaak lastig. Om de waardevolle Zuid-Hollandse molens in goede staat door te geven aan toekomstige generaties, zijn daarom extra investeringen nodig.

Meer informatie:

U bent hier