h

Spoorverzakking tussen Alphen en Gouda op R-net traject roept vragen op

29 januari 2020

Spoorverzakking tussen Alphen en Gouda op R-net traject roept vragen op

Foto: Iris van de Kolk / SP Zuid-Holland

Op dinsdagmiddag 14 januari heeft ProRail een verzakking geconstateerd op het spoortraject Alphen – Gouda tussen ter hoogte van Boskoop. Hierover heeft fractievoorzitter Lies van Aelst schriftelijke vragen gesteld aan het provinciebestuur. De SP is wil onder andere weten welke structurele maatregelen genomen gaan worden door ProRail en het provinciebestuur om dit stuk van het traject structureel te verbeteren. Daarnaast is het de vraag of er meer trajecten zijn waar mogelijk spoorverzakkingen kunnen ontstaan en welke maatregelen ProRail en provinciebestuur treffen tijdens de aangekondigde buitendienststelling. Van Aelst: ‘Het traject tussen Alphen en Gouda is al langer een zorgenkind. De vorige keer zijn er na vragen van de SP geen structurele maatregelen getroffen, maar vooral lapmiddelen gebruikt. Het wordt tijd dat ProRail haar verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat dit traject toekomstbestendig wordt gemaakt.’

De SP is ook van mening dat de reizigers op dit traject gecompenseerd moeten worden en dat er duidelijkheid moet komen over de buitendienststelling en de gevolgen daarvan. ProRail heeft namelijk aangegeven pas over enkele weken een buitendienststelling in te kunnen plannen, terwijl er dagelijks duizenden reizigers gebruik maken van dit sprinter traject van R-net. Ook over de duur van de buitendienststelling is weinig bekend, wat voor grote vraagtekens onder reizigers zorgt. Van Aelst: ‘De onduidelijkheid die er nu bestaat over wat er gaat gebeuren om het traject Alphen - Gouda te herstellen zorgt ervoor dat reizigers niet weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast wordt er al langer geklaagd over dit traject. In de volksmond noemt men R-net zelfs ‘Rijdt-niet’. Dat is geen bijnaam om trots op te zijn en het is dus essentieel dat er een structurele oplossing komt om het vertrouwen van de reizigers terug te winnen. We willen immers mensen in het openbaar vervoer lokken, en hen niet afschrikken.’

U bent hier