h

Veerdienst Rozenburg-Maassluis nog altijd ver beneden peil

20 oktober 2022

Veerdienst Rozenburg-Maassluis nog altijd ver beneden peil

Foto: Google Maps / www.google.com

Het Provinciebestuur blijft aanmodderen met veer Rozenburg-Maassluis. Verantwoordelijk Gedeputeerde Baljeu beroept zich vooral op overmacht, als het gaat om uitvallen van diensten door technische mankementen en tekort aan personeel. Dat bleek uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de SP en haar reactie op de mondelinge vragen in de commissie Bereikbaarheid en Energie van 19 oktober. 13 jaar nadat de SP voor het eerst de slechte dienstverlening aankaartte is er nog geen structurele oplossing. “Ongelofelijk, maar waar. En de Rozenburgers zitten nog altijd met de brokken”, verzucht SP-fractievoorzitter Lies van Aelst.

In 2017 leek het eindelijk voor elkaar te komen. Een nieuwe aanbesteding met een volwaardig veer voor langere tijd. Ook de gebiedscommissie Rozenburg zag haar inspanningen eindelijk beloond. De werkelijkheid is echter een stuk weerbarstiger. Nog steeds vallen er geregeld afvaarten uit, wordt de spitsdienst niet uitgevoerd, is het vervangend busvervoer onbetrouwbaar en de informatievoorziening aan de reizigers ondermaats. De aanschaf van een nieuwe boot, die in 2023 zou gaan varen, is uitgesteld vanwege gestegen kosten. “We bekijken nu opnieuw de mogelijkheden”, was het antwoord van de Gedeputeerde.

Van Aelst: “Het blijft aanmodderen zo. Als doekje voor het bloeden is er nu een tijdelijk pontje voor voetgangers en fietsers, maar dat is volstrekt ontoereikend. Het veer is ongelofelijk belangrijk voor de Rozenburgers. Daar hoort een volwaardige dienstregeling bij en betrouwbaar materiaal. Het nieuwe schip had allang besteld moeten zijn, zoals al werd toegezegd in de beantwoording van onze vragen van mei 2021. Dat de kosten nu gestegen zijn is dus een non-argument. De bestelling had al in 2019 plaats kunnen vinden onder de prijzen van dat jaar. Toen werden namelijk de afspraken met de huidige exploitant gemaakt.”

Tijdens de commissievergadering sprak de heer Oosterlee van de dorpsraad Rozenburg in. Het was een wonder dat hij het op tijd had gered, want de autorit had hem 5 kwartier gekost. Dat vervangende busvervoer dus ook, zei hij. Daarmee haalde hij en passant de stelling van de Gedeputeerde onderuit dat de extra reistijd ongeveer een kwartier zou bedragen. Nog maar weer eens deed hij vanuit Rozenburg de oproep tot een structurele oplossing. De SP sluit zich daar van harte bij aan en zal zich daarvoor blijven inzetten tot het voor elkaar is.

Lees hier de schriftelijke vragen van de SP en de beantwoording door het Provinciebestuur.

Reactie toevoegen

U bent hier