h

SP: Chemours moet zich verantwoorden voor decennialange wanpraktijken

16 juni 2023

SP: Chemours moet zich verantwoorden voor decennialange wanpraktijken

Foto: DA

Chemiereus Chemours wist al decennialang van de gezondheidsrisico’s van PFAS en verdoezelde ernstige vervuilingen van grondwater en lucht. Dat bleek uit de uitzending van Zembla van 15 juni. SP Zuid-Holland wil samen met ChristenUnie (die het eerste initiatief hiertoe nam) PvdA, D66, BBB, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt, VVD en SGP het bedrijf oproepen voor een openbare hoorzitting in Provinciale Staten, waar ook inwoners, medewerkers en lokale bestuurders hun zegje kunnen  doen.

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst reageert met verbijstering op deze nieuwe feiten: “Met Chemours denk je elke keer dat het niet erger kan, maar dan komt er toch nog weer een lijk uit de kast. Willens en wetens de gezondheid van velen in de waagschaal stellen is schandalig en misdadig. Wat ons betreft moet Chemours hier in het openbaar verantwoording over afleggen in een hoorzitting van Provinciale Staten.”

Al eerder berichtte het programma Zembla over de vele misstanden bij Chemours, wat de SP deed concluderen dat de productie stil moet worden gelegd. Van Aelst: “Wat moet er na deze nieuwe feiten nog gebeuren om de vergunningen van dit bedrijf per omgaande in te trekken? Bovendien moet Chemours alsnog opdraaien voor het opruimen van de troep die ze zelf hebben gemaakt en ligt een flinke schadevergoeding voor de omgeving voor de hand.”

De hoorzitting vindt waarschijnlijk kort na de zomer plaats.

Reactie toevoegen

U bent hier