h

Vragen SP over wegvallen milieucontroles bij bedrijven

22 juli 2024

Vragen SP over wegvallen milieucontroles bij bedrijven

Foto: www.beeldbank.rws.nl

Op 15 juli verschenen in de media RTV Rijnmond en Binnenlands Bestuur artikelen over achterstanden in de milieucontroles door Omgevingsdiensten in het land, meestal als gevolg van personeelstekorten. Ook in Zuid-Holland speelt dit. Met name wordt genoemd de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ). Reden voor de SP om schriftelijke vragen in te dienen bij het Provinciebestuur.

Uit recent onderzoek van het Milieualarmteam van de SP blijkt dat zich per jaar tientallen incidenten voordoen bij bedrijven die gevaarlijke stoffen produceren of gebruiken. Milieuchemicus Chiel Jonker van de Universiteit Utrecht is net als de SP bezorgd dat onvoldoende controles kunnen leiden tot meer lozingen dan toegestaan.

Milieudienst DCMR, verantwoordelijk voor de controles bij risicovolle bedrijven, stelt dat het tekort aan gekwalificeerd personeel niet ten koste gaat van het uitvoeren van controles en handhaving, maar de directeur handhaving zegt desondanks dat de dienst prioriteiten moet stellen en op basis van risicoinschattingen bepaalt wat er minder of niet gedaan wordt. Ook heeft de dienst voor € 6,4 miljoen extra kosten gemaakt door externe inhuur, wordt gesteld in het artikel op RTV Rijnmond. De SP is ook benieuwd wat dit laatste betekent voor de Provinciale financiën.

Lees hier de vragen van de SP. Beantwoording volgt over uiterlijk vier weken.

Reactie toevoegen

U bent hier