h

SP vraagt opheldering over rolstoeltoegankelijkheid

30 mei 2017

SP vraagt opheldering over rolstoeltoegankelijkheid

Foto: SP

In dagblad Trouw verscheen vandaag een alarmerend artikel over de rolstoeltoegankelijkheid van bussen in Nederland. Sinds 2012 zou 98% van alle bussen moeten voldoen aan de normen hiervoor. Dat is niet het geval. SP-fractievoorzitter Lies van Aelst is geschrokken. Ze wil snel  opheldering over de situatie bij de busbedrijven in Zuid-Holland.

Trouw baseert zich in het artikel op een groot onderzoek in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens naar de rolstoeltoegankelijkheid van bussen in Nederland.

Het onderzoek bestond uit 450 anonieme busritten van rolstoelgebruikers. Acht procent kwam niet eens de bus in. Veertien procent kreeg onvoldoende hulp en zeven procent ervoer weinig respect.

Aangezien het artikel in Trouw niet vermeldt om welke busmaatschappijen of regio`s het gaat, wil Van Aelst dat het provinciebestuur dit navraagt bij het College voor de Rechten van de Mens.

Verder vraagt ze of Gedeputeerde Staten bereid zijn om met de vervoerders in Zuid-Holland in gesprek te gaan over de uitkomsten van het onderzoek en zo nodig actie te ondernemen.

Ook de afspraken die bij de Zuid-Hollandse busbedrijven nu al gelden om mindervalide reizigers te helpen zijn een aandachtspunt. Zo nodig moeten deze worden aangescherpt.

Concessiegebieden
Het busvervoer in opdracht van de provincie Zuid-Holland is opgedeeld in drie concessiegebieden: Zuid-Holland Noord, de Drechtsteden en Hoeksche Waard/Goeree Overflakkee.

Behalve de drie concessiegebieden heeft Zuid-Holland ook busvervoer op maat: de Regiotaxi Holland Rijnland, de Rijnstreekhopper, de Groene Harthopper en de Molenhopper.

Meer informatie:

U bent hier