h

Rapporteur VN: jarenlang neoliberaal beleid oorzaak wooncrisis

22 december 2023

Rapporteur VN: jarenlang neoliberaal beleid oorzaak wooncrisis

Wat van belang is voor iedereen mag niet worden overgelaten aan de markt. Dat zegt de SP al sinds jaar en dag. Goede huisvesting voor iedereen is daarvan een voorbeeld. VN-rapporteur Rajagopal maakte aan het einde van zijn bezoek aan Nederland gehakt van het Nederlandse woonbeleid. Een paar decennia neoliberale woonpolitiek hebben gezorgd voor de wooncrisis waarin we zijn beland. “De markt zorgt natuurlijk voor zijn eigen belang en maakt zich niet druk over het recht op adequate huisvesting", liet hij onder meer optekenen.

<--break->SP-fractievoorzitter Lies van Aelst onderschrijft de constateringen van Rajagopal volledig: “Niet voor niets pleitten wij als SP er al voor dat de Provincie zelf moet zorgen voor voldoende betaalbare huizen. Wonen is een grondrecht.”

De VN-rapporteur ging ook in op de erbarmelijke woonomstandigheden van asielzoekers en arbeidsmigranten en liet weten dat de wooncrisis niet wordt veroorzaakt door een te hoge instroom van mensen uit het buitenland. Hij pleit ervoor dat huisvesting weer wordt gezien als een mensenrecht en dat ministeries en gemeenten veel duidelijkere afspraken gaan maken.

Van Aelst: “Het rapport dat Rajagopal volgend jaar maart uit gaat brengen over zijn bevindingen is van groot belang. Uiteraard zullen we dit aangrijpen om de discussie in Provinciale Staten weer op de agenda te zetten.”

Lees hier en hier enkele berichten in de media over dit onderwerp.

Reactie toevoegen

U bent hier