h

Lies, bedankt!

6 maart 2024

Lies, bedankt!

Je halve leven lid van Provinciale Staten. Waarschijnlijk is er in het land niemand anders dan onze scheidende fractievoorzitter Lies van Aelst die dat kan zeggen. Maar nu is het voorbij. Inmiddels benoemd als lid van de Eerste Kamer vertrekt ze op 6 maart uit de Staten. Lies laat de SP-fractie een ongelofelijke ‘erfenis’ aan belangrijke dossiers na, waarin ze zich de afgelopen 17 jaar als een terriër heeft vastgebeten. Het openbaar vervoer, de aanpak van milieuververvuiler Chemours, de veerdienst Maassluis-Rozenburg zijn er zomaar drie die daarbij in het oog springen. Met een diepe buiging neemt de fractie afscheid van haar. Lies, ontzettend bedankt voor je enorme inzet en behaalde resultaten en heel veel succes gewenst in de Eerste Kamer!

Wat van belang is voor iedereen mag niet worden overgelaten aan de markt. Dat is het motto waarmee Lies aankijkt tegen de politiek. Eén van die dingen van algemeen belang is het openbaar vervoer. Met niet aflatende scherpte ging ze het afbraakbeleid daarvan te lijf. Succes had ze daarbij onder andere met de aanschaf van nieuwe treinen voor de Merwede-Lingelijn, die er na lang aandringen van de SP toch zijn gekomen. Ook nam ze het initiatief voor een uitgebreid onderzoek van de SP naar het OV in de Provincie. De eerste resultaten zijn bekend, maar er gaat meer volgen.

Ook in ieders belang: een goede en betrouwbare veerverbinding Maassluis-Rozenburg. Typ de zoekterm ‘Rozenburg’ in op de website van SP Zuid-Holland en dan krijg je vier pagina’s met artikelen te zien die teruggaan tot de jaren ’00. Lies zei daarover het volgende: “De Rozenburgers verdienen gewoon een betrouwbare veerverbinding, niet in de minste plaats als extra vluchtroute bij calamiteiten. Het veer moet je zien als een weg, maar dan zonder brug.” Na dik twee jaar sappelen en pleiten gaat het veer deze maand weer in de vaart. In januari 2024 werd ook een motie van de SP aangenomen om een nieuw, duurzaam schip aan te schaffen.

De vervuilende chemiereus Chemours kon ook rekenen op de consequente inzet van Lies: “Chemours maakt enorme winsten over de ruggen van mens, dier en milieu. Het is mooi dat daar nu eindelijk beweging in lijkt te komen, maar we staan pas aan het begin. Volksgezondheid en milieu moeten voorrang krijgen op de winst van vervuilende bedrijven.” Op haar aandringen ging er een brief uit naar het departement l’Oise in Frankrijk, waar Chemours wil uitbreiden. Dit werd daar opgepikt door de nationale radio- en Tv-zender.

17 jaar historie laten zich niet in een paar alinea’s vatten, maar deze voorbeelden laten goed zien waar Lies’ hart ligt: bij het welzijn van mens, dier en milieu in Zuid-Holland. We denken zomaar dat ze zich nog geregeld meldt bij de fractie met dingen die we moeten oppakken. Of we haar nog maar niet uit de whatsappgroep wilden verwijderen na haar vertrek, was haar vraag bij het laatste fractieoverleg. We zouden niet durven. Nogmaals ontzettend bedankt, Lies!

Reactie toevoegen

U bent hier