h

Nieuws uit 2021

11 november 2021

Kaalslag jaagt mensen het OV uit

Bij de Zuid-Hollandse begroting betoogde Fractievoorzitter Lies van Aelst: 'Hoe kan het OV een echt alternatief zijn voor de auto, als het een stuk duurder is én je vaak zoveel langer over je reis doet? Om nog maar niet te spreken over de plekken waar je bijna niet kunt komen. En de vraag is dan nog wat we van ons OV over gaan houden na corona, zeker in die gebieden waar het nu al ongelofelijk karig is. 

Lees verder
10 november 2021

Nieuwe bedrijven in Zuid-Holland energieneutraal

De klimaatopgave voor de 3,5 miljoen inwoners van de Provincie Zuid-Holland is enorm en het zal er om spannen of de gestelde doelen in 2050 zullen worden gehaald. Dan helpt het niet als de Provincie, maar ook veel gemeenten, zich inzetten voor het, zonder voorwaarden op het gebied van energie, binnenhalen van nieuwe bedrijven. Natuurlijk zijn zaken van economische aard, zoals werkgelegenheid, zeker ook van belang voor onze Provincie. Maar dat mag er niet toe leiden dat de klimaatdoelen hierdoor niet gehaald gaan worden. Het nieuw vestigen van bedrijven in Zuid-Holland zou, wat de SP betreft, daarom het liefst energie neutraal moeten plaatsvinden en stimuleert de Provincie vooral bedrijven die hun energievraag op orde hebben. Dit kan door bedrijven die, hun eigen groene en duurzame energie hebben geregeld, voorrang te geven bij nieuw vestiging in onze Provincie en deze bedrijven met subsidies ook financieel te ondersteunen dit doel te bereiken. Waarbij het uiteraard niet mag gaan om verdringing. Dat wil zeggen het moet gaan om nieuwe groene en duurzame energie en niet om in Zuid-Holland reeds opgewekte duurzame energie.

Lees verder
10 november 2021

Milieu gerelateerde incidenten bij bedrijven schering en inslag

Hoewel het aantal incidenten bij bedrijven die vallen onder het Besluit Risico Zware Ongevallen (BRZO) en bedrijven die daarnet niet toe behoren, al jaren ongeveer gelijk blijft, geeft dit geen enkele reden tot vrolijk optimisme. Het aantal ongevallen stijgt gelukkig niet, maar is al jaren veel te hoog. Slechts 38% van de 119 BRZO bedrijven in Zuid-Holland was het afgelopen incident vrij. Bij de overige 62% van de bedrijven was sprake van één of meerdere incidenten. En hoewel we van deze bedrijven weten wanneer er incidenten hebben plaatsgevonden, weten we dit, van de vele bedrijven die niet tot de BRZO groep behoren, niet of nauwelijks. Veel incidenten betreffen een ‘minimale’  uitstoot of lozing naar lucht, water of bodem en vormen niet altijd een gevaar voor het milieu. Dit is in ieder geval waar als je de uitstoot per incident bekijkt, maar dit zou er wel eens heel anders uit kunnen zien als je het zou bekijken op het totaal van de uitstoot van alle, meer dan 500 per jaar, uitstoot- of lozingsincidenten bij elkaar. De DCMR houdt tegenwoordig een keurig overzicht bij van alle incidenten die de afgelopen jaren plaatsvonden bij de BRZO-bedrijven in Zuid-Holland. Dit is een geweldige hulpmiddel bij het in kaart brengen van de risico’s (https://brzoviewer.pzh.nl/).

Lees verder
10 november 2021

Hoe staat het met bedrijven die vallen onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO)

De Provincie Zuid-Holland is, als het gaat om de vergunningverlening en handhaving rond BRZO bedrijven, een koploper in Nederland. Samen met onze omgevingsdiensten, zorgt zij voor een goed en rechtvaardig systeem van controle en handhaving in de Provincie Zuid-Holland. Maar hoewel we op de goede weg zijn, kan er nog veel verbeteren. Jaarlijks vindt bij twee derde van de BRZO bedrijven (ongeveer 400 in Nederland en 120 in Zuid-Holland)  één of meer incidenten plaats. Hoewel niet allemaal in de zwaarste categorie (er zijn drie categorieën: licht, middel en zwaar) is er sinds de start van de BRZO (2010) nauwelijks of geen verbetering waar te nemen. Dit laatste vooral door de vrijblijvendheid rond het nakomen van voorwaarden voortkomend uit de milieuvergunning en het ontbreken van instrumenten, zoals bijvoorbeeld boetes, om het naleven van de voorwaarden af te dwingen.

Lees verder
9 november 2021

De toekomst van de landbouw (SP perspectief voor een gezonde landbouw)

In de wereld wordt er met groot respect gekeken naar de Nederlandse land- en tuinbouw. Op tal van lijstjes hoort Nederland tot de wereldtop: tweede grootste voedselexporteur, een vooraanstaande landbouwuniversiteit, zeer innovatieve landbouwresearch en trendsetter in de sectoren glastuinbouw, bloementeelt, zaadveredeling, varkenshouderij en zuivel. De Rabobank staat bekend als de beste agrarische bank. Bovendien hebben veel wereldvoedselconcerns kantoren in Nederland. Deze ontwikkelkracht van de boeren, wetenschappers, onderzoekers en ondernemers in die kleine Nederlandse delta is bijzonder.

Lees verder
1 november 2021

In de media: ‘Luchtcirculatie in cabines treinen MerwedeLingelijn zo slecht dat machinisten er ziek van worden’

De luchtcirculatie in cabines van treinen op de MerwedeLingelijn is zo slecht dat machinisten er ziek van worden. Dat zegt het Zuid-Hollandse SP-Statenlid Lies van Aelst, die gesprekken voerde met machinisten en stewards op de lijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Ondertussen lijkt zich een politieke meerderheid af te tekenen voor een miljoeneninvestering om de treinen te vervangen.

Lees verder

Pagina's

U bent hier